Dacă e încetinire economică, iar acțiunile suferă, există ceva ce poate merge bine?
Doamna Ionescu își făcu apariția în sufragerie la ora 19,00, aducând tava cu ceaiul preferat al soțului ei. În timp ce o așeză pe masă lângă farfuria de prăjiturele, domnul Ionescu o întrebă: Dragă, ce părere ai? Când ai inflație, băncile centrale tind să crească dobânzile și, practic, contribuie la frânarea economică pentru a ține inflația sub control. În asemenea vremuri bursele n-o duc foarte bine și mă întreb dacă e bine să investești în ceva, care să-ți aducă randamente bune.
Doamna Ionescu turnă mai întâi ceaiul în cești, se așeză pe fotoliu, apoi zise: Să știi că cele mai bune investiții în timpul unei crize pot să nu fie cele la care te aștepți! Adică?, întrebă soțul, făcând o figură nedumerită.
Sunt investitori care fac greșeala de a deveni brusc mai conservatori, atunci când poate ar fi mai bine să devină mai agresivi, crescând expunerea pe activele care pot oferi randamente mai mari, îi răspunse aceasta. Dar de ce?, insistă domnul Ionescu. După ce acțiunile scad, investitorii ar putea să plătească un preț mai mic pentru creșterea viitoare a acelor companii. Este clasicul „cumpără ieftin și vinde scump” pe care mi-l tot reciți tu, dar asta e o strategie pe care relativ puțini oameni o pot practica, deoarece intervin frica și panica, îi explică doamna Ionescu, luând o prăjiturică de pe farfurie. Păi tocmai din cauza fricii că ar putea să scadă prețul și mai mult, devin mai temători. De aici și întrebarea mea dacă există totuși o alternativă pentru perioadele mai tulburi. Ar fi obligațiunile, îi răspunse soția sa. Uită-te ce s-a întâmplat în recenta criză bancară americană, când au picat băncile alea regionale. Obligațiunile tind să fie, în general, mai sigure decât acțiunile, dar să luăm în calcul faptul că există vremuri bune și vremuri proaste pentru a cumpăra obligațiuni. Iar astfel de vremuri depind de nivelul dobânzilor. O creștere a dobânzilor împinge prețurile obligațiunilor în jos, în timp ce o scădere a ratelor dobânzilor împinge prețurile obligațiunilor în sus. De asemenea, obligațiunile cu scadență pe termen lung vor resimți mai intens efectele modificării ratelor dobânzii comparativ cu obligațiunile pe termen scurt, continuă doamna Ionescu.
În cazul ăsta, noi cum ar trebui să procedăm cu investițiile noastre?, întrebă domnul Ionescu. Dragul meu, ce tot spun aici?”, îi răspunse doamna Ionescu. Pe măsură ce investitorii anticipează o recesiune, ei tind să se refugieze în siguranța relativă pe care ți-o oferă obligațiunile. Și se așteaptă, pe bună dreptate, ca băncile centrale să scadă dobânzile pentru a sprijini activitatea economică. Pe scurt, intrarea într-o recesiune poate fi un moment atractiv pentru a cumpăra obligațiuni, dacă dobânzile nu au apucat să scadă. Oamenii se simt mai în siguranță deținând obligațiuni, față de acțiuni care sunt mult mai volatile, dar pe măsură ce economia revine pe creștere, dobânzile vor tinde să crească, iar prețurile obligațiunilor să scadă. În timp ce acțiunile tind să ofere randamente mai mari, obligațiunile aduc alte avantaje: oferă un venit anual constant, o diversificare a investițiilor în cadrul unui portofoliu, care ajută la reducerea volatilității pe termen lung, dar și un risc mai mic decât investiția în acțiuni, îi explică soția sa.
Ce m-aș face eu fără tine, dragă?, îi zâmbi soțul său. Și drept mulțumire, uite, mâine am să pregătesc eu cina. Doamna Ionescu zâmbi la rândul său. Ultima dată când a gătit soțul său, au sfârșit prin a lua masa la restaurant.
Disclaimer
Acesta este un material publicitar. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Citiţi Prospectul de emisiune şi Documentul cu informații esențiale înainte de a investi în fondurile de investiții. Prospectele de emisiune şi Documentele cu informații esențiale sunt disponibile în limba română/ engleză pe site-ul www.erste-am.ro şi pot fi obţinute gratuit de la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române SA şi de la sediul S.A.I. Erste Asset Management S.A.