Instrucțiuni de depunere a Declarației Unice

Pasul 1: Accesarea Fișei de portofoliu

Deschide documentul cu fișa de portofoliu, transmis prin e-mail/ poștă. 


Pasul 2: Obținerea formularului Declarația Unică

Accesează www.anaf.ro și descarcă formularul “Declarație Unică”, din secțiunea Servicii online/Declaratii electronice/Descarcare declaratii – Declarația unică (212).


Pasul 3: Condiții necesare completării și depunerii Declarației Unice

Începând cu anul 2023, impozitul pe câștigul din transferul titlurilor de valoare (unități de fond) se reține la sursă. Astfel, dacă ești persoană fizică care a obținut câștiguri din răscumpărarea unităților de fond pe parcursul anului 2023, ai obligația ca până la data de 27 mai 2024 să depui Declarația Unică 212 (pentru anul fiscal 2023) doar pentru declararea și plata contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), în situația în care câștigurile obținute* sunt peste valoarea a 6 salarii minime brute pe economie (18.000 RON).

* Pentru declararea câștigurilor obținute în anul 2023, trebuie să ai în vedere că va trebui să iei în considerare, pe lângă veniturile din investiții (precum dobânzi, dividende, transferul titlurilor de valoare etc.) și veniturile din alte surse, de exemplu: chirii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc., obținute în România și în străinătate, în funcție de tipologia sursei de venit. Este necesar ca aceste venituri să fie adăugate în Declarația Unică la secțiunea aferentă fiecărei categorii de câștig.

Te rugăm să te adresezi reprezentanților ANAF sau unui consultant fiscal în situația în care ai întrebări legate de declararea veniturilor tale în Declarația Unică, S.A.I. Erste Asset Management S.A. nefiind abilitată să îți ofere consultanță fiscală.


Pasul 4: Completarea Declarației Unice

Completează datele tale de identificare, bifează subsecțiunea I.1.3.”Date privind contribuția la asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)” și subsecțiunea “Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată”. Se bifează intervalul de venit corespunzător, apoi se completează veniturile realizate pentru încadrarea ca plătitor de CASS. Tabelul se completează cu suma veniturilor realizate din România şi din afara României, pentru fiecare dintre categorii, iar punctul 1.5. “Venit şi/ sau câştig din investiţii” se completează utilizând informațiile din Fișa de portofoliu. Ulterior, validează formularul.


Pasul 5: Depunerea Declarației Unice

Depunerea Declarației Unice poate fi făcută prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin contul SPV (Spațiul Privat Virtual, disponibil pe website-ul ANAF) sau prin intermediul serviciului ”Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat. Totodată, se poate depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.


Pasul 6: Plata impozitului

Dacă ai de plătit contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS), reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2023, efectuează plata până pe data de 27 mai 2024.


Pentru informații suplimentare privind obligațiile tale fiscale sau instrucțiuni pentru depunerea Declarației Unice, îți recomandăm să te adresezi Administrației Financiare de care aparții sau să contactezi serviciul de Asistență contribuabili din cadrul ANAF la numărul de telefon 0314 03 91 60.

Asistență contribuabili ANAF
Telefon: 0314 03 91 60