În momentul de faţă, indicatorii de analiză tehnică nu oferă o perspectivă optimistă pe termen mediu, înregistrând o deteriorare în ultimele săptămâni.

Preţurile materiilor prime continuă trendul descendent, iar aici nu este vorba doar de prețul petrolului care reflectă excesul de ofertă pe piață, ci mai mult tendința îngrijorătoare din piața metalelor industriale (cupru, aluminiu, platina) care semnalizează o prăbușire a cererii. Cauza principală o constituie creșterea economică modestă în China , confirmată prin recenta devalorizare a monedei renminbi şi a prăbușirii cotațiilor pe bursa locală. Deoarece şi alte piețe emergente sunt sub presiune , considerăm că nu sunt mari șanse de îmbunătățire a situației.

Piețele dezvoltate de acțiuni anticipau cu ceva vreme în urmă continuarea ciclului de creștere economică , scenariu care, în contextul noilor condiții internaționale poate fi pus acum la îndoială.

Presiunile deflaționiste globale s-au intensificat, iar bund-urile germane pe 10 ani oferă un randament de sub 1% şi obligațiunile de stat americane la 10 ani oferă un randament de aproximativ 2.10%. Suplimentar, preţurile principalelor mărfuri au scăzut cu mai mult de 10% în ultimele săptămâni.

În cursul lunilor următoare se va testa rezistenţa economiilor dezvoltate în faţa recentelor tensiuni globale, iar evoluția tumultuoasă a piețelor de acțiuni indică momentan neîncredere.

Vestea bună este ca băncile centrale vor interveni în continuare pentru a asigura stabilitatea, în China au fost scăzute ratele de dobândă şi rezervele minime , iar în SUA se așteaptă o noua amânare a momentului creșterii ratelor de referință.

În portofoliile de investiții experimentăm o lipsă de diversificare, obligațiunile de stat precum şi alte clase de active considerate mai „sigure“ nu s-au comportat conform așteptărilor.

În concluzie, rezultatul acestor evoluții a dus la o repoziționare conservatoare, într-un mediu devenit acum mai riscant, cu o scădere a acțiunilor globale.

Am păstrat totuși o alocare pe piețele dezvoltate de capital, aplicând o abordare prudentă până la o clarificare a perspectivelor de creștere economică globală, pentru a putea reveni apoi la ponderi ridicate în alocările pe acțiuni.