Peter Szopo 24 iunie 2016
Referendumul de ieri din Marea Britanie s-a încheiat surprinzător cu o majoritate de voturi în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană – „Brexit”. Conform ultimelor rezultate, 51% dintre votanți au optat pentru Brexit, în condițiile în care sondajele de opinie înclinau în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană – „Bremain”.
Așa cum era de așteptat, Brexit-ul a generat o reacție negativă masivă pe piețele financiare accentuată și de faptul că, în zilele de dinaintea referendumului, evoluția lirei sterline, volatilitatea acțiunilor și indicii bursieri europeni și britanici semnalau încrederea investitorilor că referendumul va respinge varianta Brexit-ului.
Lira și euro în scădere față de dolar
Lira sterlină și euro se află în declin semnificativ față de dolarul american, yenul japonez și francul elvețian. Chiar din primele ore în care se prefigura victoria taberei pro Brexit, lira sterlină a pierdut 10% față de dolar, iar euro - 4%.
Corecții masive pe burse
Bursele suferă în prezent corecții masive, dublate de o creștere semnificativă a indicatorilor de volatilitate. Piața din Japonia a pierdut 8% în această dimineață, iar pentru acțiunile din Europa și Marea Britanie se anticipează scăderi de ordinul a două cifre.
Obligațiunile și aurul câștigă datorită opțiunii investitorilor pentru siguranță
Ne așteptăm ca spread-ul obligațiunilor din Statele Membre de la periferia Uniunii Europene să se majoreze, în timp ce randamentele obligațiunilor de stat germane, britanice și americane vor înregistra scăderi și vor ajunge aproape de zero, sau chiar vor scădea sub acest prag în viitorul apropiat. Aurul va câștiga de pe urma acestei situații, așa cum se întâmplă de obicei în cazuri de șoc pe piețele financiare. Ca primă reacție, contractele futures pe aur au câștigat deja 80 USD pe uncia troy.
Consecințe economice și politice greu previzibile
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un punct de cotitură în istoria Europei de după cel de-al doilea Război Mondial, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană. Consecințele economice și politice sunt greu de prevăzut din cauza incertitudinii evoluțiilor politice din Marea Britanie, a viitoarelor acorduri comerciale care vor înlocui tratatele UE și a efectelor asupra viitorului Uniunii Europene. În concluzie, ne așteptăm ca, pe termen mediu, piețele să rămână sub un grad de alertă ridicat, în continuarea reacției imediate de astăzi. Ca rezultat, investițiile riscante vor rămâne în continuare sub presiune. Măsurile de politică monetară implementate în special de băncile centrale vor avea capacitatea de a atenua o parte din efectele negative, dar nu vor putea elimina complet impactul asupra economiei și piețelor din Marea Britanie și Europa.