Autor: Gerhard Winzer, Economist Sef Erste Asset Management

Distorsiunile continuă să se manifeste pe piața financiară, iar prețurile claselor de active riscante, precum obligațiunile corporative cu rating scăzut și acțiunile, sunt în scădere. Din contră, prețurile claselor de active sigure (precum obligațiunile de stat fără risc și aurul), sunt în creștere, evoluția prețurilor de pe piață ajungând să reflecte foarte bine recesiunea globală.

4 elemente de incertitudine
Factorul principal care influențează evoluția piețelor este răspândirea coronavirusului (COVID-19). Această situație implică patru elemente de incertitudine:

1. Evoluția coronavirusului. Numărul de infecții noi cu coronavirus confirmate în afara granițelor Chinei este în continuare în creștere alertă. Există o serie de întrebări referitoare la caracteristicile virusului la care nu există încă răspuns foarte clar: virusul are caracter sezonier (respectiv, depinde de valorile temperaturii) sau este permanent? Există tratament? Va fi posibilă vaccinarea? Virusul prezintă mutații? Există cazuri asimptomatice și care este numărul acestora?

2. Măsurile de limitare de răspândirii virusului. Măsurile necesare limitării răspândirii coronavirusului au un impact profund negativ asupra economiei. Este foarte posibil ca PIB-ul global să scadă în T1 2020.

3. Efect de contagiune în sectoarele și țările inițial neafectate. Efectul se referă și la întreruperile din lanțul de aprovizionare și la precauția necesară în abordarea consumului și a investițiilor. De asemenea, există un risc crescut de intrare în incapacitate de plată, având în vedere că veniturile din vânzări cel mai probabil vor scădea, în timp ce costurile fixe (impozitele, dobânzile la credite) trebuie plătite în continuare. În timp ce China este posibil să-și revină în T2, probabilitatea reducerii PIB-ului s-a majorat semnificativ în Japonia și în zona euro. Există risc de recesiune și în Statele Unite, având în vedere că virusul continuă să se răspândească.

4. Măsurile necesare pentru atenuarea efectelor negative asupra economiei. Băncile centrale au reacționat deja, prin relaxarea politicilor monetare la nivel global, în special prin reducerea ratelor de dobândă. În țările în care dobânda de referință la credite este deja la un nivel foarte scăzut, vor fi vizate și alte măsuri, precum stabilirea unor cerințe de lichiditate mai ridicate pentru bănci și accelerarea programelor de relaxare cantitativă. Obiectivul este atenuarea impactului negativ al înrăutățirii condițiilor financiare asupra activității economice.

În plus, guvernele au în vedere și anumite pachete de măsuri de stimulare a economiei. Cele mai importante măsuri de acest fel se referă la prevenirea creșterii numărului de situații de incapacitate de plată (de ex. prin reducerea numărului de ore de muncă sau amânarea plății unor taxe).

Probleme la nivelul OPEC
Toate problemele de mai sus se adaugă gravității situației date de eșecul negocierilor dintre OPEC și Rusia privind reducerea producției de petrol. Scăderea masivă a prețului petrolului are un efect negativ suplimentar asupra economiei globale (atât în țările importatoare cât și exportatoare de petrol).

Un numitor comun este reprezentat de presiunea asupra inflației, care va continua să scadă. Centrul de interes este reprezentat acum de companiile și țările producătoare de petrol, a căror bonitate va scădea, având ca rezultat și o posibilă deteriorare a rating-ului.

Scenarii posibile
Concluzii: prețul claselor de active a reflectat revizuirea scenariilor economice, care au devenit negative în ultimele săptămâni.

Scenariul 1: revenire pe tot parcursul anului 2020
Scenariul 2: revenire rapidă în T2 după recesiunea din T1 - scenariul „V”
Scenariul 3: revenire în semestrul 2 – scenariul „U”
Scenariul 4: prețul activelor se situează la niveluri care sugerează din ce în ce mai pregnant o recesiune – scenariul „L”

Concluzie:

Cu alte cuvinte, inițial, s-au înregistrat vânzări din partea investitorilor pe termen scurt, dar, între timp, o parte dintre investitorii pe termen lung au renunțat și ei și au început să vândă. Probabil cel mai important factor în evoluția viitoare a prețului activelor este răspândirea COVID-19.

Ca aspect pozitiv, scăderea semnificativă a numărului de persoane nou-infectate va avea ca potențial efect revenirea claselor de active riscante.

Sursa: https://blog.en.erste-am.com/distortions-on-the-financial-market/