O prima zi cu soare pe pietele de actiuni

Indicii de actiuni de pe pietele globale au inregistrat pentru prima oara dupa mult timp niste cresteri zilnice substantiale, pornind de la lead-ul dat de pietele americane, unde indicele S&P500 a crescut cu 9,4% si indicele Dow Jones cu 11,4%. Impulsul a pornit probabil de la situatia imbunatatita de lichiditate ca urmare a interventiilor Fed si de la anticipatia privind un acord bi-partizan privind pachetul fiscal de 2 trilioane dolari.

Evolutia pozitiva a fost replicata la o scala mai mica si pietele emergente de actiuni

Indicii de pe aceste piete au crescut si ei, desi ceva mai timid. Asemeni pietelor din regiune, indicele BET-XT a crescut si el pe parcursul sedintei de tranzactionare cu 4,5%.

Tentative de stabilizare si pe pietele de Euroobligatiuni, dar lichiditatea lor ramane o provocare

Randamentele titlurilor emise de guvernele tarilor emergente in valuta pe pietele internationale (acestea sunt Eurobondurile) au inregistrat o stabilizare de nivel. Eurobondurile romanesti si-au mentinut cotatiile fata de ziua anterioara, insa diferentele dintre preturile de cumparare si cele de vanzare au ramas ridicate si sumele tranzactionabile au fost mult sub nivelurile normale de piata.

Dobanzile si randamentele la lei s-au repozitionat mai jos

Masurile de relaxare a politicii monetare a BNR au reusit pana acum sa imprime o repozitionare inferioara a ratelor dobanzilor de pe piata monetara si o tendinta de scadere a randamentelor titlurilor romanesti de stat in lei. Acestea din urma raman insa la cote relative ridicate fata de titluri similare din regiunea Centrului si Estului Europei, semn ca investitorii raman convinsi de necesitatea unei prime de risc asociate titlurilor Romaniei, in ciuda sustinerii pe piata secundara din partea BNR. De mentionat ca scaderile de dobanzi si randamente la lei au venit in contextul unui curs relativ stabil. Leul ramane o moneda ieftina doar pentru entitatile locale, se pare ca pe pietele pe care actioneaza strainii e mai dificil sa faci rost de ei.

Exista un licar de incredere in plus fata de stabilizarea pietelor, insa nivelul de stres al lichiditatii ramane un risc palpabil

Bancile centrale au inceput sa fie active in piata si asta incepe sa se vada. Conform Goldman Sachs, banca de investitii americana, Banca Centrala Europeana a inceput sa cumpere saptamana trecuta titluri in valoare de circa 15 miliarde EUR, ceea ce a contribuit probabil la dezmortirea pietelor. In acelasi timp, insa, exista inca semne de stres chiar si pe piata interbancara din zona euro, spre exemplu ratele dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele in Europa (indicii EURIBOR) se tranzactioneaza cu circa 13 puncte de baza fata de rata oficiala a BCE. Asteptarea noastra este ca vor mai exista masuri suplimentare de stimuli si de reglare a lichiditatii, intre care o reducere a ratei dobanzii de catre BCE nu poate fi exclusa, chiar daca nivelul sau este deja negativ (-0,5%).