Ecartul dintre titlurile de stat si dobanzile pe termen scurt: incepe o normalizare (apropiere) sau efect temporar al unui val trecator de lichiditate?
Randamentele titlurilor de stat in lei au inceput sa scada mai vizibil in special pentru scadentele mai scurte, dupa ce pe tot parcursul lunii aprilie ele s-au tranzactionat la un ecart substantial fata de ratele cotate pe piata interbancara locala. Am mai vorbit despre aceasta „anomalie“, care tine in buna masura, de interferenta „cozii leului“ pe piata de dobanzi. Se pune insa intrebarea daca miscarea de saptamana trecuta e inceputul unei convergente intre randamentele la titluri si dobanzile interbancare. Sunt motive sa credem insa ca aceasta miscare e mai degraba conjuncturala, data fiind scadenta unui titlu de stat la final de luna aprilie care a pompat in sistem o lichiditate consistenta (peste 9 miliarde lei) si care a determinat o cerere de titluri cu scadente mai scurte. Pe langa aceasta insa sunt si elemente care ar putea sustine o miscare de amploare mai mare, cum ar fi prezenta din ce in ce mai constanta a BNR pe piata secundara, alaturi de calendarul relativ usor de digerat anuntat de Ministerul Finantelor pentru luna mai (de 3,6 – 4,065 miliarde miliarde lei).
Grafic 4: Randamentul unui titlu de stat in lei scadent peste 2 ani si rata dobanzii interbancare ROBOR la 6 luni
Corelatiile raman puternice si intre evolutiile actiunilor de la Bucuresti, semn ca efectul sistemic este inca unul dominant. Exista totusi si diferentieri.
In linie cu deteriorarea sentimentului de risc de la nivel global, bursa de la Bucuresti a inregistrat o evolutie negativa in sedinta de joi, indicele principal scazand cu peste 2%. Din nou, tendinta negativa a cuprins toate actiunile lichide de la bursa, ceea ce dovedeste ca acea componenta sistemica a pietei (reflectata in cartile de specialitate prin paramentrul Beta care se apropie de 100% pentru multe actiuni) este o forta dominanta de care nicio actiune nu se poate feri. Totusi, daca privim cu o anumita perspectiva, observam totusi ca evolutiile preturilor actiunilor de la BVB de la inceputul anului au aratat o anumita dispersie, putandu-se distinge grosso modo doua categorii de actiuni: una relativ mai putin afectata de criza Covid, unde avem actiuni cu scaderi de la inceputul anului de pana la 10% (si care cuprinde actiuni din sectoare precum cele de Utilitati, Sanatate si Telecomunicatii) si o a doua categorie mai puternic lovita, cu scaderi de la inceputul lui 2020 cuprinse intre 20% si 30% (din sectoare precum cel Financiar-bancar, Energie, Bunuri de consum discretionare). Daca privim atent, linia de diviziune pare a fi legata de sensizitivitatea la ciclul economic care a trecut rapid din faza de expansiune in cea de contractie. Aceste miscari nu sunt insa si relevante pentru viitor, pentru ca odata inglobate aceste considerente ciclice in preturile actiunilor, divergenta la nivel de emitent si sector e de asteptat sa fie una mai consistenta, de unde si nevoia unei analize riguroase a performantei fiecarui emitent in parte.
Grafic 5: Evolutia de la incepului anului (considerat 100) a principalelor actiuni cotate la sectiunea principala a Bursei de Valori Bucuresti