Coada politichiei romanesti in magazinul de portelan al dobanzilor
Daca vorbim de reintrarea in scena a factorului politic, atunci cu siguranta ca in cazul Romaniei aceasta a fost cea mai spectaculoasa, cel putin in ce priveste schimbarea de atitudine a investitorilor fata de titlurile emise de tara noastra, atat in lei cat si in euro. Astfel, dupa un inceput de august in care a continuat tendinta din ultimele luni de scadere a randamentelor titlurilor (echivalenta cu cresterea preturilor acestora), de la anuntul motiunii de cenzura impotriva Guvernului de saptamana trecuta, vantul a devenit neprielnic detinatorilor de titluri, randamentele crescand semnificativ, in special pentru titlurile cu scadente mai lungi si foarte lungi, atat in lei cat si in euro sau dolari SUA. Riscul implicit intrevazut de jucatorii din piata de titluri este acela al unui val de promisiuni electorale revarsate in special de actualul Parlament, printre care dublarea alocatiilor pentru copii si cresterea cu 40% a tuturor pensiilor din sectorul public. Aceste masuri cantaresc greu in contextul unui deficit bugetar care cumulat pe ultimele 12 luni a depasit DEJA 15 miliarde EUR. Si cum un astfel de deficit trebuie finantat – mai ales prin emisiuni de titluri – e evident ca materializarea unor riscuri de crestere suplimentara a nevoilor statului creeaza nervozitate in randul investitorilor. Totusi, trebuie mentionat ca bani pentru finantare exista in piata – atat din partea investitorilor straini cat si a celor locali, nemaivorbind de granturile de la UE care sunt si ele o finantare “pe proiect” – chestiunea in discutie fiind una de pret al finantarii, respectiv randamentul investitiei in titluri. Ori la acest ultim capitol, Romania ofera deja un supliment consistent de randament fata de alti emitenti similari, iar o crestere semnificativa de randamente e de asteptat sa trezeasca interesul investitorilor. De asemenea, e de asteptat ca Banca Nationala sa nu stea cu mainile in san, cel putin in ce priveste titlurile in lei, oferind o mana de ajutor Ministerului Finantelor si pietei de titluri, chiar daca in mod indirect. Din acest motiv, miscarea ascendenta a randamentelor s-a atenuat in ultimele 2 zile, investitorii fiind mai linistiti cu privire la evaluarea echilibrului dintre risc si randament oferit de investitia in titluri.
Grafic 4: “Curba randamentelor” titlurilor de stat romanesti (adica graficul randamentelor acestora – pe axa verticala - in functie de scadenta acestora – pe axa orizontala)
Piata de actiuni locala, impresionata mai mult de tendintele globale si de rezultatele financiare locale decat de influentele politice
Intr-adevar, pe piata bursiera ecourile motiunii de cenzura au fost slab receptate, piata fiind mai degraba concentrata pe rezultatele financiare publicate de companii, care in ansamblul lor au depasit in mod favorabil asteptarile analistilor. Pe termen scurt, evolutiile macroeconomice din sfera bugetului de stat au mai putina influenta asupra afacerilor companiilor listate, acestea fiind mai sensibile la dinamica mediului economic (reluarea cresterii), la mediul de reglementare, la mediul de dobanzi (care ramane unul favorabil in contextul politici laxe a BNR), etc. In plus, upgradarea pietei locale la statutul de piata emergenta, care e asteptata pentru toamna acestui an din partea furnizorului de indici FTSE, nu are de-a face cu o eventuala retrogradare a rating-ului suveran al Romaniei de catre agentiile Standard&Poors, Moodys sau Fitch care ar putea veni ca urmare implementarii unei legi a pensiilor vadit nesustenabila. Asadar, in mod paradoxal, investitiile in actiuni romanesti par a fi un pariu mai benign in urmatoarele luni decat cele in titluri de stat. Daca mai punem la socoteala si potentialul unor dividende consistente ale catorva companii de la BVB – care paradoxal ar putea creste daca statul are deficite mai mari –, parca iti vine sa te indragostesti de riscul bursier, mai ales daca esti tanar/tanara si ai in fata un orizont investitional care trece peste ciclurile imprimate de niste politicieni aflati doar vremelnic in prim-plan.