Inflatia: pariul urmatorului deceniu?

Performanta buna a actiunilor globale este una din marile surprize ale anului 2020, un an in care economia globala va fi inregistrat conform prognozei din toamna a FMI o contractie de 4,4%. Tot in categoria surprizelor poate fi incadrata si revigorarea asteptarilor inflationiste pe termen lung, care au depasit la finalul acestui an nivelurile inflatiei anticipate la finele anului 2019, cand ne aflam in plin avant ciclic al economiei globale (E cunoscut faptul ca inflatia creste de obicei in varful fazei de expansiune a ciclului economic si scade semnificativ in perioadele de recesiune economica). Trebuie oare sa ne sperie aceasta inflatie anticipate de investitori? Raspunsul e: depinde. Intr-o buna masura, cresterea anticipatiilor inflationiste din tarile dezvoltate se datoreaza actiunii deliberate a bancilor centrale, in special a celei din SUA. Fed-ul a fost prima autoritate monetara care si-a asumat o politica de “tintire a inflatiei pe medie”, ceea ce inseamna ca datorita inflatiei scazute din anii de recesiune, in perioadele de boom economic banca centrala a SUA va tolera o inflatie mai ridicata. Cata vreme ne aflam intr-un atare scenariu in care inflatia ramane rezonabila (de exemplu sub 4%) si indusa de ciclicitatea economica, suntem ok. Daca insa apare inflatia din alte motive (de exemplu, socuri majore de preturi) sau de alte magnitudini (variatie anuala persistenta a IPC de peste 3%-4%), pot aparea probleme. Deocamdata suntem inca in siguranta, iar in cazul zonei euro, provocarea e de fapt inca legata de o inflatie mult prea scazuta.

 

Grafic 4: Asteptarile pe termen lung privind rata inflatiei din SUA si respectiv zona euro (masurate prin instrumente specifice de tipul 5y5y inflation swaps)

Romania, printre performerele anului 2020 in universul titlurilor de stat

O alta surpriza a anului 2020 o reprezinta performanta buna a titlurilor de stat romanesti, mai ales tinand cont de: (1) starea precara a finantelor tarii la finele lui 2019, cand Romania inregistra cel mai ridicat deficit  bugetar din UE; (2) provocarile populiste ale unui an cu 2 runde de alegeri; (3) performanta slaba a titlurilor romanesti , inclusiv din perspectiva lichiditatii, sub impactul socului Covid din luna martie a acestui an si (4) plasarea ratingului suveran la limita dintre rating-ul de investitii si rating-ul speculativ. In ciuda acestor piedici, titlurile emise de Romania in lei au incheiat pe medie anul 2020 in scadere cu aproximativ 1,2 puncte procentuale fata de nivelul de randament inregistrat cu un an in urma, ceea ce reprezinta o scadere de randament, respectiv o crestere de pret de magnitudine dintre cele mai ridicate de pe pietele de titluri suverane. In spatele acestei performante se afla doua lucruri: in primul rand, nivelul ridicat al randamentului cu care titlurile din Romania au pornit la drum in 2020 (care erau de exemplu cu circa 2 puncte procentuale peste cele din regiunea Europei Centrale si de Est) si in al doilea rand, faptul ca Romania a reusit sa gestioneze perioada electorala si provocarile pandemiei fara sa genereze suplimentar derapaje fiscale majore, reusind de asemenea sa comunice eficient si coerent cu investitorii.  

 

Grafic 5: Variatia din 2020 a randamentului mediu al unor indici selectati de titluri de stat globali si regionali: titlurile romanesti au inregistrat printre cele mai mari scaderi de randamente (echivalente cu cresteri de pret printre cele mai semnificative)

PS: Fiind ultimul nostru raport saptamanal din acest an, tin sa va transmit un traditional “La multi ani!”, precum si urarea mea favorita de An Nou de pana acum, respectiv sa aveti parte de un 2021 normal.