Grafic 4: Evolutia VUAN de la inceputul anului unor fonduri tematice de actiuni administrate de Erste Asset Management: fondurile cu impact ecologic (Erste Stock Environment si Erste Green Invest) au furat deja startul in cursa randamentelor din acest an

Continua tendinta de scadere a randamentelor la titlurile in lei prin inglobarea scaderii ratei dobanzii de catre BNR

Taierea ratei dobanzii BNR la finalul zilei de 15 ianuarie si-a produs efectele scontate pe piata titlurilor de stat, randamentele scazand pe parcursul saptamanii in medie cu circa 0,2 puncte procentuale, pe fondul unui interes crescut al investitorilor fata de titlurile romanesti. Spre exemplu, licitatia de joia trecuta pentru titluri scadente peste 5 ani a inregistrat o cerere de 2,6 miliarde lei, de peste 4 ori suma anuntata de 600 milioane lei. In general, de la inceputul acestui an, titlurile cu scadente scazute au fost mai cautate decat cele cu scadente mai indepartate, primele beneficiind intr-un mod mai direct de impactul masurii BNR de reducere a dobanzii si de crestere a masei banesti pe piata interbancara. Miscarea descendenta a randamentelor apropie Romania de nivelurile tarilor din regiune, prima tara pe care am “depasit-o” fiind Serbia, fata de care azi Romania se finanteaza mai ieftin (ce e drept, Serbia nu face totusi parte din Uniunea Europeana).

 

Grafic 5: Evolutia randamentelor titlurilor de stat emise de Romania pe piata locala pe diverse paliere de scadenta

Chiar si cu o normalizare intarziata, actiunile romanesti au o poveste de spus

Chiar daca pentru piata europeana de actiuni, care in ultima vreme a fost cea mai apropiata ancora a pietei de la Bucuresti, auspiciile au devenit usor mai putin favorabile ca urmare a evolutiei valului doi al pandemiei si spectrul unui val trei generat de noile tulpini ale Covid-19, bursa locala mai detine cativa asi in maneca pentru acest an. Unul dintre acestia este deschiderea mai mare a actualei puteri guvernamentale de la Bucuresti fata de noi listari pe piata, un semnal in acest sens fiind initiativa noii administratii de a abroga actul normativ care interzicea pentru o perioada de cativa ani privatizarea tuturor companiilor de stat. Aducerea la bursa de noi emitenti, printre care Hidroelectrica e cel mai asteptat datorita marimii sale si a incadrarii in tematica de sustenabilitate, ar putea genera interesul si lichiditatea necesara pentru ca Romania sa faca ultimul pas spre Liga Pietelor Emergente de Capital, prin reclasificarea pietei locale de catre cel mai mare furnizor de indici bursieri de piete emergente, MSCI. Aceasta reclasificare ar aduce piata locala in atentia unor investitori internationali de anvergura, ale caror investitii pe piata locala ar creste probabilitatea scumpirii actiunilor romanesti, reducand discount-ul de pret la care se tranzactioneaza acestea in comparatie cu alte actiuni central si est-europene din sectoare similare.