Cu cresterea economica ce a batut orice alta tara din regiune, cu inflatia ce este posibil sa stea spre partea superioara a intervalului dorit de BNR in urmatoarele luni, dar si cu un mediu global ce se schimba puternic datorita revenirii post-pandemice, probabilitatea ca Banca Nationala sa reduca din nou dobanda (dupa taierea de 0.25% de anul acesta) a scazut considerabil, iar aceasta schimbare in asteptarile jucatorilor din piata se reflecta si in evolutia obligatiunilor guvernamentale in moneda locala.
Saptamana trecuta am vazut o corectie si pe piata obligatiunilor guvernamentale romanesti in RON, randamentele la 10 ani crescand cu +0.46%. Astfel, dupa o luna ianuarie unde obligatiunile romanesti au supraperformat regiunea si au „sfidat” evolutia mediului extern de cresteri de randament (scaderi de preturi), cu aceasta corectie ne-am aliniat relativ cu celelalte tari din regiune. Daca privim evolutia obligatiunilor din tarile vecine de la inceputul anului, vedem urmatoarele miscari: randamentele obligatiunilor romanesti au crescut cu 0.24%, cele ale Ungariei cu 0.29%, ale Cehiei cu 0.26%, iar ale Poloniei cu 0.11% (toate cifrele sunt pentru obligatiunile la 10 ani).
Grafic 4: Evolutia randamentelor la 10 ani pentru Romania, Ungaria, Cehia, Polonia (%)
Faptul ca pe plan local, miscarea s-a intamplat intr-un mod mai accelerat saptamana anterioara se datoreaza, pe langa mediului extern – ce are un puternic impact asupra randamentelor locale, si datelor macroeconomice aparute in aceasta perioada (cresterea puternica a economiei, dar si inflatia crescuta). De asemenea, Banca Nationala a Romaniei a „sterilizat” excesul de lichiditate din piata pentru prima oara in ultimul an (exces de lichiditate descris ca fiind „semnificativ” de catre BNR), atragand prin facilitatea de depozit 4.53 miliarde RON de la 14 banci locale.
Bursa de la Bucuresti face un pas inapoi, in ciuda cresterii economice peste asteptari
Piata locala de actiuni a inregistrat o evolutie negativa saptamana trecuta, cu indicele BET-XT scazand cu -1.30%. Companiile locale sunt in plin sezon de raportare al rezultatelor financiare pentru intreg anul 2020, astfel putina volatilitate pe termen scurt nu este de neimaginat. In SUA, sezonul de raportari financiare in mare parte s-a incheiat si am putut observa o majoritate a companiilor raportand rezultate peste asteptarile analistilor financiari.
Grafic 5: Performanta in anul 2021 a indicilor reprezentativi ai pietelor de actiuni din regiune