Pentru obligatiuni, scaderile de preturi inseamna cresteri de randamente anticipate; pentru Euro Obligatiunile romanesti, mai exista si prima de randament fata de restul Europei de Vest
Asa cum mentionam mai sus, cresterea randamentelor si scaderea preturilor obligatiunilor din SUA a generat un val de cresteri de randamente si scaderi de preturi similare si pe alte piete de obligatiuni, chiar si in Europa, unde situatia pandemica si relansarea economica se afla intr-un stadiu in care aparitia inflatiei pare un scenariu mai indepartat. Obligatiunile emise de Romania pe pietele internationale au intrat in acest trend, rezultand scaderi de preturi si cresteri de randamente. Pe langa contagiunea de pe pietele externe, la evolutia lor a contribuit si relativa lipsa de lichiditate generata de lipsa unor cumparatori de ultima instanta (precum e cazul titlurilor tarilor din zona euro sau a titlurilor in lei), o vulnerabilitate relevata si in timpul crizei din primavara 2020.
Pentru obligatiuni exista insa mereu si reversul medaliei: corectiile acestea de piata inseamna ca noile cumparari de titluri vor avea un potential de randament mai mare, mai ales daca vor fi detinute pe termene mai lungi. In plus, in Europa, unde scenariul de supraincalzire si inflatie pare mai fantezist, exista o probabilitate mai mare ca Banca Centrala Europeana sa-si “arate cartile”, intervenind mai abitir pe piata de obligatiuni din zona euro. O astfel de interventie, coroborata cu o posibila stabilizare a randamentelor titlurilor americane (dupa viteza de crestere prea ridicata a ultimelor saptamani) ar putea inversa tendinta de evolutie a Eurobondurilor romanesti. Reluarea unei performante pozitive a acestora e de altfel sustinuta si de diferentialul semnificativ de randament fata de tarile europene (inclusiv tari cotate similar sau chiar mai slab ca rating, precum Grecia sau Croatia), precum si de perspectiva unei consolidari fiscale, ca urmare a bugetului recent adoptat de Parlamentul Romaniei, buget care are o configuratie pe placul investitorilor.
Grafic 4: Evolutia randamentelor titlurilor in EUR pe 10 ani emise de tari selectate din Europa