Bursa de la Bucuresti ramane in topul performantelor anului 2021
Asa cum mentionam, contextul fluxului international de stiri economice s-a mentinut unul favorabil saptamana trecuta, ceea ce a imprimat un suflu pozitiv bursei locale, alaturi si de alte piete emergente sau “de frontiera”. Cum corectiile anterioare afectasera prea putin piata romaneasca, indicii BVB se numara printre cei mai dinamici din acest an, inregistrand o crestere cumulata la inceputul anului de circa 14% si atingand niveluri pe care in mod normal le-am fi asteptat pentru sfarsitul acestui an. Asa cum este si cazul pietelor internationale de actiuni, se prea poate ca nivelurile mai ridicate ale preturilor sa fie justificate de o evolutie peste asteptari a economiei romanesti si a profiturilor companiilor listate. Nu trebuie insa sa uitam, pe de alta parte, ca, spre deosebire de alte piete, bursa locala nu inregistrase cresteri substantiale de preturi in anul 2020, ceea ce inseamna ca o parte din performanta sa buna din 2021 reprezinta si o reactia intarziata la imbunatatirea perspectivelor economice. Ce a fost, a fost si ceea ce va fi e ceea ce intereseaza pe majoritatea investitorilor. Atata vreme cat evaluarile actuale ale companiilor listate nu mai pot fi considerate ieftine, pentru performanta viitoare a bursei vor fi important de urmarit: (1) fluxurile de capital catre pietele emergente si de frontiera; (2) performanta financiara concreta a catorva companii cu greutate mare la bursa (in special cele din sectorul energetic si cel financiar); (3) nivelul de distributie a dividendelor companiilor listate si (4) performanta mai generala a economiei romanesti si in special nivelul de gestionare a valului 3 al pandemiei in relatie cu stringenta restrictiilor de distantare sociala adoptate. Estimarea actuala cu privire la aceste elemente de analiza ne indica o relativa crestere a riscurilor pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni, dar imbunatatirea perspectivelor in special in a doua jumatate a acestui an, dupa atingerea unui volum critic de vaccinari si relaxarea graduala a restrictiilor actuale. Cum investitorii de pe piata de capital sunt in general investitori à la longue, exista asadar motive bune sa credem ca nici investitiile la bursa nu sunt “vanare de vant”.
Grafic 4: Evolutia procentuala cumulate de la inceputul anului a principalilor indici bursieri globali agregati, alaturi de cea a Bursei de Valori Bucuresti
Acest articol nu poate fi reprodus, retransmis sau publicat, in intregime sau in parte, pentru niciun scop fara acordul scris al autorului sa al SAI Erste.