Sa trecem insa si la pietele de actiuni, despre care am spus ca reprezinta plasamente mai potrivite in context inflationist, dar care sunt si ele sensibile la evolutia dobanzilor (costurile de finantare afectand profitabilitatea firmelor, mai ales a celor puternic indatorate). Totusi aceasta sensibilitate e mai importanta in cazul finantarilor si randamentelor pe termen lung, ori acestea au ramas deocamdata relativ stabile. Ca atare, actiunile de pe pietele globale au cunoscut o usoara volatilitate pentru cateva zile, insa evolutia lor a ramas ulterior una relativ stabila si chiar constructiva, mai ales pe componenta de actiuni asa-numite de crestere, in principal cele aferente sectorului de tehnologie. Intuitiv, cresterea costurilor de finantare e deocamdata nesemnificativa in conditiile in care companiile raporteaza cresteri semnificative de profituri in contextul relansarii economice. Cele mentionate sunt in general valabile pentru pietele dezvoltate, inclusiv cele din Europa, situatia fiind ceva mai restrictiva pe pietele emergente si in special pe piata chineza de actiuni, acestea din urma subperformand pana acum in 2021, asa cum se poate observa in graficul 4. In schimb, piata romaneasca de actiuni este printre performerii anului, inregistrand deja o apreciere de circa 20% de la inceputul anului. Rezultatele bune, alaturi de plata unor dividende relativ mai generoase decat in alte tari, precum si expunerea sectoriala pe energie si banking (care evolueaza bine in context inflationist) au fost printre factorii favorizanti ai performantelor bursiere pozitive, cel putin o parte dintre acestea avand toate sansele sa ramana factori relevanti de crestere si pentru restul acestui an.

 

Grafic 4: Evolutia procentuala de la inceputul anului a unor indici bursieri selectati de pe pietele din SUA, Pietele Emergente, China, zona Euro si Japonia

Acest articol nu poate fi reprodus, retransmis sau publicat, in intregime sau in parte, pentru niciun scop fara acordul scris al autorului sau al SAI Erste.