Evident, randamentele obligatiunilor au crescut si ele (preturile au scazut), in special in SUA, fapt ce a atras dupa sine rentabilitati slabe pentru instrumentele cu venit fix la nivel global, si in special in economiile emergente. Totusi, obligatiunile emise de Romania in lei au performat relativ mai bine decat cele din largul univers al economiilor emergente (Grafic 4). In sprijinul titlurilor romanesti a fost nivelul deja relativ mai ridicat al randamentelor, precum si rate ale inflatiei care nu au crescut la fel de mult precum in tarile din regiune (Ungaria, Polonia).

Grafic 4. Evolutia indicilor obligatiunilor guvernamentale piete emergente si Romania in primul semestru din 2021

Dinamicile dobanzilor vor ramane in continuare un subiect de interes maxim pentru investitori in a doua jumatate a anului, evolutia lor influentand pretul tuturor celorlalte clase de active. In acest sens, de o importanta capitala va fi conduita politicii monetare din SUA: in urma ultimei sedinte FED din iunie asteptarile pietelor s-au modificat in sensul in care piata previzioneaza acum ca retragerea treptata a stimulilor monetari sa aiba loc mai repede decat se credea initial. Cronologia acestei retrageri va depinde de continuarea si viteza revenirii economice din semestrul II.

Concluzionand, in primul semestru pietele au favorizat actiunile in fata celorlalte clase de active, pe fondul temei ‘redeschiderii’ economiilor. Activele romanesti au avut o prima jumatate de an buna daca le comparam performanta cu cea a activelor din tarile vecine si chiar a economiilor emergente in general. Desi este asteptat a fi unul complicat la nivel global (datorita incertitudinilor referitoare la inflatie, restangerea stimulilor monetari, viteza relansarii economice), semestrul II din 2021 prezinta si multe oportunitati de investitii, iar activele romanesti par a se afla intr-o pozitie favorabila pentru a continua sa livreze rentabilitati adecvate.

 

Acest articol nu poate fi reprodus, retransmis sau publicat, in intregime sau in parte, pentru niciun scop fara acordul scris al autorului sau al SAI Erste.