Și totuși în ultima perioadă, mai ales de la începutul acestui an, chiar și acțiunile au început să se comporte mai slab (vezi Graficul 4), semn că îngrijorarea cu privire la inflație pare să fie însoțită și, în cazul unor investitori, chiar depășită de o altă îngrojorare, cea privind slăbirea dinamicii activității economice, unii comentatori de piață vorbind chiar de un risc de recesiune (contracție economică extinsă). Această îngrijorare e bine întemeiată dar încă nu larg răspândită. Bine întemeiată fiindcă inflația indusă de majorarea costurilor cu energia și materiile prime, urmată de scumpirea recentă a finanțării, creează presiuni atât pentru bugetele firmelor, cât și pentru bugetele populației, presiuni care le afectează capacitatea de achiziție de bunuri și servicii. Îngrijorarea nu e însă atât de larg răspândită încă, pentru că există voci care cred că reziliența consumatorilor și a companiilor e suficient de puternică pentru a face față acestor presiuni, această reziliență fiind susținută în țările dezvoltate de economiile acumulate în ultimii 2 ani, când cheltuielile gospodăriilor și firmelor au scăzut mai mult decât veniturile disponibile, acestea din urmă fiind susținute de măsurile excepționale introduse de autorități pe timpul pandemiei – vorbim aici de situația unor țări precum SUA, țări din Zona Euro sau alte țări dezvoltate. În plus, pentru consumatori, o parte din rezolvarea problemei ar putea veni prin intermediul majorărilor salariale.
Grafic 4: Evoluția procentuală cumulată din data de 13 mai 2021 al indicelui bursier compozit Eurostoxx 600 și, respectiv, al indicelui BET-XT-TR de la Bursa de Valori București
Chiar dacă unii investitori o nutresc deja, îngrijorarea cu privire la încetinirea economică nu este în mod clar una dominantă în rândul bancherilor centrali și al guvernelor, care continuă să se concentreze pe stăvilirea inflației ce rămâne în centrul atenției și pentru publicul larg. În același timp, însă, piețele financiare au ”internalizat” deja mare parte din surprizele inflaționiste pe termen scurt, prețurile acestora reflectând un scenariu cu o inflație ridicată pentru următorii 1-2 ani.
Pentru a răspunde așadar la ce să ne așteptăm că se va întâmpla pe piețele financiare în perioada următoare, trebuie să răspundem la întrebarea legată de îngrijorările viitoare. Dacă îngrijorarea privind încetinirea economică se va răspândi în rândul unui contingent mai larg de investitori și, în final, în rândul autorităților monetare și fiscale, ar trebui să ne așteptăm la un pas înapoi în lupta cu inflația, la încetinirea majorărilor dobânzilor și la o performanță foarte bună a obligațiunilor și fondurilor de obligațiuni, care pornesc de la prețuri atractive vizavi de acest scenariu. Dacă însă îngrijorarea privind inflația va rămâne dominantă, dar încetinirea economică va dispărea de pe radarul investitorilor, acțiunile și fondurile de acțiuni vor fi investițiile mai atractive. În fine, un al treilea scenariu este ca cele două îngrijorări să coexiste și configurația cunoscută între economiști drept ”stagflație” să persiste, ceea ce ar pune în dificultate atât acțiunile, cât și obligațiunile, cu eventuale refugii în zona de investiții în mărfuri, inclusiv metale prețioase. Din punct de vedere economic, acest al treilea scenariu va continua să se manifeste doar dacă vor apărea noi scumpiri ale prețurilor la energie, combustibili și materii prime, respectiv noi șocuri de ofertă. Altfel, corelațiile naturale din economie ar trebui să ne îndrepte spre primele două scenarii.
Sigur că pentru luarea unei decizii de investiție, evaluările ar trebui să fie – și în realitate chiar sunt – mai complexe și mai detaliate, pe regiuni geografice, țări, sectoare și emitenți specifici. Se prea poate, de asemenea, ca diverse scenarii de ”îngrijorări” să se manifeste diferit pe diverse piețe. Spre exemplu, în Europa îngrijorarea cu privire la încetinire pare mai răspândită decât în SUA. Discuția detaliată este însă una mult prea lungă pentru acest articol, pe care îl voi încheia menționând un lucru esențial, și anume că, deși tendința noastră naturală este să ne ferim de griji și de bătăi de cap, în realitate îngrijorările unora sunt și oportunitățile de câștig ale altora. Iar dacă nu vreți să vă încărcați cu povara deciziei de investiție într-o clasă de active sau alta, puteți întotdeauna delega această povară unui manager de fond sau de portofoliu diversificat, care vă va scăpa – temporar – de această grijă.
Referințe:
1 Philip Tetlock & Dan Gardner: „Superforecasting: The Art and Science ofPrediction”, Broadway Books, 2015
2 Robert J. Shiller: „Narrative Economics”, Princeton University Press, 2019
Prezentul material reprezintă doar un punct de vedere personal al autorului și nu poate fi asimilat în niciun fel și nu reprezintă poziția oficială a grupului BCR (sau a grupului Erste).
Acest material are un caracter pur informativ și nu reprezintă o recomandare pentru produse și investiții în instrumente financiare sau o ofertă pentru a contracta produsele sau servicii de investiții financiare la care acest material sau punct de vedere se referă. Orice referință la o cotație sau preț din prezentul material în legatură cu un produs/serviciu este doar opinia personală a autorului și nu reprezintă o ofertă indicativă din partea grupului BCR sau Erste sau o recomandare din partea acestora.
Atragem atenția asupra faptului că investițiile în instrumente financiare sunt supuse unor riscuri cum ar fi, riscul general de piață, riscuri legate exclusiv de emitent precum poziția sa financiară sau rezultatele din operațiuni, riscul legat de fluctuaţia preţurilor pieţei ce poate genera situații precum devierea prețului unor instrumente structurate comparativ cu activul suport, incertitudinea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, fluctuația cursului de schimb.
De asemenea, aveți în vedere faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Nicio asigurare nu poate fi dată referitor la randamentul favorabil al portofoliului de instrumente financiare sau al unui emitent descris în prezentul raport. Există posibilitatea ca, datorită unor factori diverși, proiecţiile să nu fie atinse. Cauzele pot fi: volatilitatea nelimitată a pieței, volatilitatea sectorului, acțiuni ale corporațiilor, imposibilitatea accesului la informații complete sau corecte.