Problema sustenabilității se pune de altfel nu doar în ce privește deficitele și datoria publică americană, ci și din perspectiva ciclului economic și al evaluării acțiunilor americane și ale altor active riscante. În ciuda sentimentului negativ al electoratului american sugerat de schimbarea de regim politic pe care a preferat-o, economia SUA manifestă o evoluție robustă, ultima cifră de creștere a PIB-ului situându-se la 2,7%, o valoare bună pentru cea mai avansată economie a lumii. Totodată, inflația, deși în scădere, rămâne un risc material, mai ales că măsurile vehiculate de republicani în campania electorală – introducerea de tarife de import, încetinirea/ stoparea imigrației și reducerile de impozite – sunt toate în măsură să provoace un impuls inflaționist. Mai mult, susținerea măsurilor protecționiste americane e ea însăși susceptibilă de a fi pusă sub semnul întrebării, câtă vreme alte țări ar putea răspunde cu măsuri de represalii care să afecteze interesele economice americane, ducând, de ce nu, chiar la apariția unor riscuri recesioniste. Nu în ultimul rând, susținerea climatică ar putea ridica și ea probleme administrației Trump, mai ales în contextul tot mai frecventelor calamități naturale care, în timp, nu vor mai putea fi ignorate cu nonșalanță, putând duce chiar la o îndulcire a atitudinii negaționiste actuale a votantului median american față de schimbările climatice, la care politicianul Trump pare foarte atent.

Toate acestea înseamnă că avem în fața noastră vremuri interesante, cu provocări multiple, mai ales pentru noi cei din afara SUA, dar și cu oportunități de a prelua controlul asupra destinelor proprii, căci unchiul Sam va fi mai preocupat de propria-i familie și va ține mai puțin cu ”prietenii”. Pentru piețele financiare, mă aștept la volatilitate în creștere, atât pe seama euforiei față de o administrație americană declarativ pro-business și pro-piețe (valența pozitivă a volatilității), cât și pe seama realizării faptului că închiderea granițelor, excesul de populism și atitudinea anti-globalizare sunt factori care, pe termen lung, sunt nefavorabili creșterii plăcintei economiei globale și care vor genera tensiuni de ”împărțire a plăcintei” între diversele clase de active, piețe și sectoare economice (valența negativă a volatilității).

1 Ca să și dau exemple de astfel de analiști, aș face referire la ”verii” Jacob Shapiro și Marko Papic.

Prezentul material reprezintă doar un punct de vedere personal al autorului și nu poate fi asimilat în niciun fel și nu reprezintă poziția oficială a grupului BCR (sau a grupului Erste).

Acest material are un caracter pur informativ și nu reprezintă o recomandare pentru produse și investiții în instrumente financiare sau o ofertă pentru a contracta produsele sau servicii de investiții financiare la care acest material sau punct de vedere se referă. Orice referință la o cotație sau preț din prezentul material în legatură cu un produs/serviciu este doar opinia personală a autorului și nu reprezintă o ofertă indicativă din partea grupului BCR sau Erste sau o recomandare din partea acestora.

Atragem atenția asupra faptului că investițiile în instrumente financiare sunt supuse unor riscuri cum ar fi, riscul general de piață, riscuri legate exclusiv de emitent precum poziția sa financiară sau rezultatele din operațiuni, riscul legat de fluctuaţia preţurilor pieţei ce poate genera situații precum devierea prețului unor instrumente structurate comparativ cu activul suport, incertitudinea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, fluctuația cursului de schimb.

De asemenea, aveți în vedere faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Nicio asigurare nu poate fi dată referitor la randamentul favorabil al portofoliului de instrumente financiare sau al unui emitent descris în prezentul raport. Există posibilitatea ca, datorită unor factori diverși, proiecţiile să nu fie atinse. Cauzele pot fi: volatilitatea nelimitată a pieței, volatilitatea sectorului, acțiuni ale corporațiilor, imposibilitatea accesului la informații complete sau corecte.